Frågor och svar om tuffkorten

Här tar vi upp frågor som vi fått om tuffkorten tillsammans med våra försök till svar. Om du vill fråga något så är det bara att skriva en rad.

Hur kom Tuffkort till?

Det hela startade en gång för tio år sedan uppe i en ”hytte” i Norge. Vår familj, familjen Herlitz, hade semester tillsammans med några goda vänner och vi bestämde oss för att försöka ha en lite festligare middag. Vi kallade evenemanget för ”Banketten” och alla var djupt engagerade i olika grupper med olika ansvarsområden. Några fick till exempel ansvara för maten, några för dukning och några för underhållningen. Mette, 20,  hamnade i underhållningsgruppen, och hon kom då på att hon ville att vi alla skulle svara på frågor som vi slumpvis drog ur en hög

Frågorna skulle vara lite personligare, lite rakare, ta fram mer av ”hur det varit” eller ”hur det är”. Senare under middagen drog vi varsitt kort och svarade så gott vi kunde på frågorna. Det blev otroligt lyckat. Vi upptäckte hur spännande det var att höra vad andra hade att berätta t.ex. om vad de såg som det viktigaste året i deras liv eller vilket beteende de verkligen skulle vilja ändra på. Samtidigt var det också uppfriskande att få berätta själv utan att någon annan avbröt eller tog över. Alla fick faktiskt prata till punkt (även småbarnen) och alla var intresserade av det andra hade att säga. Frågorna gjorde att vi pratade om saker som kändes angelägna. Det låter kanske som att vi i våra familj inte alls tidigare pratade om sådana saker eller lyssnande på varandra och så var det självklart inte. Men å andra sidan tror jag att vi alla i allmänhet lyssnar för lite eller för dåligt på varandra och att vi har en tendens att hemfalla till konversation eller åsiktspresentation. Hur som helst, sedan den dagen har vi använt tuffare frågor på otaliga middagar och sammankomster. Och våra vänner och bekanta har många gånger bett oss om att ta fram en kortlek som de skulle kunna använda eller ge bort till andra. Så kom korten till.   

Varför är det inga tjejer på korten?

Det är för att vi hittade ett ansikte på ”nätet” med många olika uttryck som vi tyckte passade. Nästa kortlek måste få en tjej på baksidan...

Måste man ha en ”lekledare”?

Nej, men det underlättar. Det är bra att det är någon som ser till att alla får sin ”sändningstid”, dvs. att alla får prata utan att bli avbruten eller att någon annan tar över. Och det är också bra att någon ser till att man går vidare när någon tenderar att prata för länge. Man kan använda korten på många sätt och det finns inget rätt sätt. Men om människor skall känna att det är Ok att prata om sig själv och om mer personliga saker så måste de mötas med hänsynsfullhet och respekt. Det kan en ”lekledare” bidra till. För mer om detta se under Forum/Handledning.

Vem är killen på korten?

Han är bara någon som vi hittade på ”nätet”, en modell tror jag, som hade många ansiktsuttryck. Vi började att använda hans bild i våra annonser för Tuff ledarskapsträning och sen har han hängt med. Nå’n sa att han liknar Zlatan men det är det inte.

Är det en lek, eller vad för något?

Det beror dels på hur ni använder korten och dels på hur du vill presentera det. Om du läser under Forum/Handledning kan du se att det finns sätt att använda korten som är mer som en tävling eller en lek. Det är också så att det ibland tillsammans med personer som inte är så vana vid att prata om sig själva kan vara bra att presentera det som ett ”lek” eftersom det annars, av dem, kan upplevas som för personligt och privat. Att presentera det som ett ”lek” kan då underlätta. 

Om man inte presenterar det som en lek, eller gör det till en tävling, utan helt enkelt, till exempel, går laget runt och svarar på en fråga så skulle jag inte säga att det är en lek. Vad det är då? Vi vet inte - det är Tuffkort!

Varför heter dom Tuffkort?

De heter Tuffkort dels för att korten innehåller Tankeväckande, Utmanande och, för några av oss, Farliga Frågor, dels för att det är vi på Tuff ledarskapsträning som utvecklat korten.

Skriv en fråga till oss